Proszek do pieczenia z dwutlenku węgla?

Wiadomo, że technologie wychwytywania i usuwania dwutlenku węgla z powietrza mogą być naszą nadzieją na chłodniejszą przyszłość. Teraz świat obiegła informacja, że pewna indyjska firma dokonała niedawno przełomu w dziedzinie przetwarzania CO2 prosto ze spalin. Cóż takiego innowacyjnego wymyślili tamtejsi chemicy i jaki to ma związek z proszkiem do pieczenia?
 

 
Firma Tuticorin ma fabrykę na południu Indii, w prowincji Tamil Nadu. Produkuje tam przede wszystkim wodorowęglan sodu (NaHCO3). Dla mniej chemicznie zorientowanych osób to po prostu soda oczyszczona. Produkt ten jest ważnym substratem w przemyśle spożywczym i chemicznym. Stosuje się go na przykład przy produkcji mydeł i detergentów, szkła czy też materiałów budowlanych. W bardziej przyziemnej skali znacie go i stosujecie jako proszek do pieczenia. Sody można też używać jako domowego środka czyszczącego.
 
Z chemicznego punktu widzenia wytworzenie sody oczyszczonej jest banalnie proste. Wystarczy dodać dwutlenku węgla do nasyconego wodnego roztworu węglanu sodu i voilà! Wzór reakcji syntezy to bułka z masłem:
Na2CO3 + CO2 + H2O → 2NaHCO3
 
Tyle tylko że to, co mogłoby się udać w laboratorium, jakoś tak na skalę przemysłową nie zdaje egzaminu. Z tego powodu sodę oczyszczoną produkuje się metodą Solvaya. W czasie reakcji pojawia się moment na tzw. karbonizację. I tutaj potrzebny jest dwutlenek węgla. A skąd go wziąć, mając z tyłu głowy, że należy zdekarbonizować nieco nasz świat?
 
Więcej na http://www.green-projects.pl/2017/01/przetwarzanie-co2-proszek-do-pieczenia/

Proszek do pieczenia z dwutlenku węgla?